اختصاص هزار میلیارد تومان اوراق مشارکت برای ساخت مترو مشهد
وزیر کشور گفت: حداقل هزار میلیارد تومان اوراق مشارکت برای ساخت قطارشهری مشهد در سال 1401 اختصاص یافته است.
به گزارش رادیو زیارت، احمد وحیدی شامگاه چهارشنبه در مراسم آغاز عملیات ساخت و تجهیز ایستگاههای فاز اول خط سوم قطار شهری مشهد به حرم مطهر رضوی، یادآور شد: برای سال 1400 نیز حدود 700 میلیارد تومان اوراق مشارکت برای این پروژه در مشهد اختصاص یافت.
وی با بیان اینکه اتصال خطوط قطار شهری در هسته مرکزی مشهد و همچنین رسیدن مترو به حرم مطهر رضوی منجر به سهولت حمل و نقل زائران و مجاوران میشود، افزود: البته ممکن است این مبالغ کفایت نکند؛ لذا سعی در افزایش مبالغ اوراق مشارکت برای پیشرفت عملیات اجرایی خط سوم مترو مشهد را داریم.
کاهش آلودگی هوا با حمایت دولت از توسعه حمل و نقل عمومی
شهردار مشهد هم در این مراسم گفت: 2 خط مترویی نیز در مشهد بهرهبرداری شده و 2 خط هم اکنون در دست ساخت است.
سیدعبدالله ارجائی افزود: خط اول مترو مشهد از انتهای وکیل آباد تا فرودگاه مشهد را پوشش میدهد که سهم بالایی در کاهش ترافیک این مسیر دارد و خط دوم مترو از نقطه حاشیه شهر در بلوار طبرسی شروع میشود که ظرفیت مسافری آن با افزایش واگن قابل افزایش است.
وی ادامه داد: برای بهرهبرداری کامل از ظرفیت خط یکم قطارشهری مشهد به 60 واگن جدید نیاز است و اگر خط قطار گلبهار به مشهد احداث شود، خط یکم برای مشهدیها در زمان اوج سفر قابل استفاده نخواهد بود؛ لذا باید به سرعت واگنها را افزایش داد.
شهردار مشهد خاطرنشان کرد: همچنین اولویت مدیریت شهری بهرهبرداری از بخش اول خط سوم قطارشهری به طول 6 کیلومتر از میدان شهدا تا پایانه مسافربری امام رضا (ع) است که 5 هزار میلیارد تومان برای تکمیل این بخش نیاز است و امیدواریم با همراهی دولت این اعتبار محقق شود.
ارجائی افزود: پیش بینی میشود کلانشهر مشهد در افق سال 1420 در زمان اوج سفرها روزانه یک میلیون و 800 هزار سفر داشته باشد در حالی که ظرفیت فعلی شبکه معابر مشهد برای بیشتر از736 هزار سفر پاسخگو نیست.
شهردار مشهد ادامه داد: آلودگی هوای مشهد نیز در حد بالایی است، در سال گذشته فقط 14 روز هوای پاک داشتیم و شهر سالانه با بیش از 300 روز وارونگی هوا مواجه است که سهم منابع متحرک در آلودگی هوای مشهد بیش از 64 درصد است.
وی تصریح کرد: همچنین حدود 20 درصد آلودگی هوای مشهد مربوط به نیروگاهی است که از سوخت مازوت استفاده میکند؛ این امر علاوه بر ایجاد مشکل فنی برای این نیروگاه، منجر به افزایش آلودگی هوای مشهد نیز میشود لذا از دولت انتظار میرود مصرف سوخت مازوت در این نیروگاه را متوقف کند.
اوراق مشارکت؛ روش تامین مالی و کمک دولت در پروژه قطارشهری
مدیرعامل شرکت قطارشهری مشهد نیز در حاشیه این مراسم گفت: اوراق مشارکت یکی از بهترین روشهای تامین مالی و کمکهای دولت برای تامین پروژه قطارشهری است و با توجه به سفر هیات دولت به استان و مشهد، وزیر کشور قول افزایش 2 برابری میزان اوراق مشارکت برای سالهای 1401، 1402 و 1403 را داده است.
کیانوش کیامرز افزود: با این حساب، سالی هزار و 400 میلیارد تومان اوراق مشارکت برای متر مشهد منتشر خواهد شد که امیدواریم محقق شود.
وی ادامه داد: طبق هدفگذاری صورت گرفته، مقرر شده مرحله نخست خط سوم به طول 6 کیلومتر، (از 28.5 کیلومتر این خط) در هسته مرکزی مشهد در دولت سیزدهم تکمیل و بهرهبرداری شود که این 6 کیلومتر شامل پایانه امام رضا (ع) به سمت حرم رضوی و حرم به سمت میدان شهداست که با افتتاح آن، خطوط یکم و دوم قطارشهری به هم متصل میشوند.
مدیر عامل شرکت قطارشهری مشهد گفت: با مساعدت دولت در سال جاری مجوز انتشار 700 میلیارد تومان اوراق مشارکت برای پروژه قطارشهری مشهد از بانک مرکزی اخذ شد که در تلاش هستیم این میزان را افزایش دهیم و این مبلغ در سال 1401 واریز و تلاش میشود مجوز فروش اوراق را افزایش دهیم.
عملیات اجرای سازه، معماری و تجهیزات مرحله نخست خط 3 قطارشهری مشهد، برای اتصال خطوط قطار شهری به حرم مطهر، پایانه مسافربری امام رضا (ع)، فرودگاه و راهآهن طی مراسمی با حضور وزیر کشور آغاز شد.
با اجرای این ایستگاهها و بهرهبرداری از مرحله نخست طرح، خطوط یک، دو و سه قطار شهری مشهد به حرم مطهر، فرودگاه، راهآهن و پایانه مسافربری امام رضا (ع) متصل خواهد شد.
خط یکم قطار شهری مشهد به طول 19 کیلومتر از پایانه غدیر نخریسی تا وکیل آباد اسفند 1389 به بهره برداری رسید و هم اکنون روزانه به طور میانگین 130 هزار نفر در این مسیر جا بهجا میشوند.
مسیر توسعه 4.5 کیلومتری این خط نیز از ایستگاه غدیر تا فرودگاه مشهد در دهه فجر سال 1394 به بهره برداری رسید.
عملیات حفاری 14.5 کیلومتری خط دوم قطار شهری مشهد نیز از منطقه رضاشهر به سوی منطقه طبرسی شمالی پانزدهم بهمن 1394 به پایان رسید و اسفند سال 1395 مرحله نخست این خط به طول هشت کیلومتر بهره برداری شد.
اواخر اسفند 1396 نیز با بهره برداری از 2 کیلومتر دیگر از مسیر این خط، ایستگاههای سعدی و شریعتی به صورت آزمایشی به بهره برداری رسیدند و در سفر اردیبهشت ماه سال 1397 رییس جمهوری وقت به مشهد، این خط با خط یکم در ایستگاه شریعتی پیوند خورد و ادامه این خط در ایستگاه میدان شهید کاوه نیز 18 مرداد همان سال بهرهبرداری شد.
عملیات حفاری خط سوم قطار شهری مشهد نیز به طول 30 کیلومتر، که مسیر شهرک ابوذر تا قاسم آباد را پوشش میدهد از نیمه دوم فروردین سال 1395 آغاز شده است.
عملیات اجرایی خط چهارم نیز به طول 14.5 کیلومتر از انتهای خواجه ربیع تا شهرک شهید رجایی با 15 ایستگاه 18 مردادماه 1398 آغاز شد .